Čitalački medaljoni za kreativne učenike

U OŠ ,,Vuk Karadžić“ u Lebanu formirana je nova vrsta takmičenja za učenike nižih razreda pod nazivom ,,Čitalački medaljoni“, koje ima za cilj da pojača istraživački duh i čitalačke navike kod učenika, da ukaže na značaj pisane reči, da uputi učenike na dela koja nisu samo školska lektira, da istakne kreativnost učenika i njihove verbalne sposobnosti.
Takmičenje su osmislile nastavnica srpskog jezika Dubravka Đorđević i učiteljica Jasminka Bogdanović, ističući jasne propozicije za tok takmičenja. Od istraživanja u školskoj biblioteci, formiranja književnih spomenara, preko prepričavanja, ilustrovanja, izdvajanja likova, tumačenja nepoznatih reči, do analize izbornih romana i usmenog odgovaranja pred komisijom menjala se čitalačka svest učenika. Pomno se ocenjivala urednost svezaka, pravopis, doživljaj književnog dela, način usmenog izlaganja.

  

  

Pored pohvala za sve učesnike, za najbolje na pobedničkom postolju obezbeđene su ,,zlatne, srebrne i bronzane medalje”. Pored medalja i pohvala koje su zasluženo dobili, učenici su uživali u dvomesečnom radu i postali bogatiji za jedan mali knjiški univerzum.

U Kletovom čitalačkom maratonu, koji broji preko 8000 članova, učenica sedmog razreda Sanja Petković jedna je od 50 nagrađenih učenika u Srbiji. Ranac sa knjigama i školskim priborom će sa zadovoljstvom koristiti u osmom razredu.
Dok su učenici V-VIII razreda članovi Čitalačkog kluba u Kletovom Čitalačkom maratonu, učenici nižih razreda imaju Čitalačke medaljone, čime je svim osnovcima ponuđena mogućnost da prošire svoje vidike u vannastavnim aktivnostima.
Nagrađeni učenici­:
I razred:
  1. Ognjen Mitić
  2. Mila Valter
  3. Lana Stevanović/ Jana Mitrović
II razred:
  1. Filip Stošić
  2. Danica Anđelković
  3. Bogdan Jovović
III razred:
  1. Nikolina Veličković/ Lena Zlatanović
  2. Una Marija Stanković
  3. Mia Jovanović / Sara Trajković
IV razred:
  1. Jakov Miljković
  2. Anastasija Veselinović
  3. Petra Antić