Bugarske odbojkašice odbile da se vrate na Kosovo u znak protesta zbog zabrane ulaska odbojkašicama iz Lebana

Članice odbojkaskog kluba „Radan“ iz Lebana vraćene su sa administrativnog prelaza Mutivode zajedno sa odbojkasicama iz Bugarske, odnosno iz Sofije i Plovdiva. One su sa svojim timovima krenule na tradicionalni Vidovdanski turnir koji se ovog vikenda organizuje u Gračanici.

„Ovo maltretiranje naše dece koja su krenula da se bave sportom je prevršilo svaku meru. Nismo dobili nijedan zvaničan razlog zašto nam nije dozvoljen prelazak administrativne linije. U šturom obaveštenju su nam rekli da nismo dobili dozvolu odbojkaške federacije tzv. Kosova, koja je potrebna čak i za nezvanični prijateljski turnir u Gračanici. Prosto mi je neverovatno da su sa prelaza vraćene i dve ekipe iz Republike Bugarske, članice Evropske unije. Kasnije se u ceo ovaj slučaj uključio i ambasador Republike Bugarske u Prištini i ovim timovima je odobren ulazak na teritoriju tzv. Kosova u ponoćnim časovima, ali oni iz protesta nisu želeli da ponovo kreću put Gracanice“ – rekao je za Infocentar juga trener odbojkaskog kluba „Radan“ iz Lebana, Dragan Cvetković.

„Ekipe iz Bugarske su dve noći prespavale u Lebanu. Ovde su odigrale prijateljske mečeve u Sportskoj hali i upoznale se sa našim gradom. Ja veliku zahvalnost dugujem predsedniku opštine Lebane, Ivanu Bogdanoviću, koji je prepoznao trenutak i rekao da će troškove prenoćišta i obroke ekipama iz Bugarske nadoknaditi opština Lebane“.