Srpska crkva danas praznuje crkvenu novu godinu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju dan posvećen Svetom Simeonu Stolpniku.

Svetom Simeon Stolpnik rođenom oko 389. godine u selu Sis u maloazijskoj oblasti Kilikija. Preminuo je 24. jula 459. godine u mestu Kalat Siman. Rođen je u porodici hrišćana Susotina i Marte. Do osamnaeste godine je bio čobanin, a onda se zamonašio u manastiru Teleda, gde je vrlo brzo po pobožnosti nadmašio sve kaluđere i čak zbog preterane revnosti jedno vreme bio izbačen iz monaškog bratstva.

Život ovog čudotvorca bio je neobičan, a u narodu je ostalo verovanje da od danas počinje jesenja setva čiji je ovaj svetac zaštitnik.

Zato se u mnogim mestima zadržao običaj nošenja semena iz kuće u crkvu na osveštenje da bi godina bila dobra i rodna. Svetog Simeona Stolpnika najviše poštuju zemljoradnici i ratari. Ko seje konoplju to treba da počne danas, ali pre setve u seme treba da stavi tri kuvana jaja. Njih kasnije treba da pojedu orači.Veruje se da će tako konoplja biti bela kao jaje.

Predanje kaže se noćas obavezno mora pogledati u mesec. Ranije se verovalo da ako je mesec mlad, godina će biti rodna, pa su se ratari i zemljoradnic molili Svetom Simeonu Stolpniku za bogate useve.

U nekim krajevima je rasprostranjeno verovanje da noćas tačno u ponoć valja pogledati u nebo i zamisliti želja, a ukoliko je iz srca i iskreno zamišljena, kažu da je Sveti Simeon ispunjava.

Srpska crkva, kao i još neke pravoslavne zajednice širom sveta koje poštuju julijanski kalendar danas praznuju crkvenu novu godinu.