Put preko Radana spaja četiri opštine

30-ak gostiju iz opštine Kuršumlija na čelu sa direktorom Planinke Radovanom Raičevićem, direktorom Prolom Banje Zlatkom Veljovićem i direktorom Lukovske banje Žarkom Đurićem posetili su juče arehološki lokalitet Caričin Grad i vizitorski centar Teodora. Oni su sa 15-ak džipova juče prošli putem preko Radan planine i to onim putem koji vodi iz Prolom banje preko sela Gajtan odnosno takozvanih Gajtanskih vrata u opštini Medveđa.
Cilj ove vožnje tim putem je pored upoznavanja sa lepotama Radan planine i skretanje pažnje na važnost tog putng pravca, o čemu se već desetak godina priča, ističe za Info centar juga Bojan Jović direktor TO Lebane.
„Izabrali da se zaustave u Caričinom Gradu da se malo odmore, ali i da se upoznaju sa istorisjkim značajem ovog lokaliteta. O sređivanju putnog pravca preko Radan planine koji vodi iz Prolom banje prema opštinama Lebane, Bojnik i Medveđa priča se već odavno. To je veoma intersantno jer bi sređivanjem puta koji vodi od Radan planine preko sela Dobre vode do Prolom banje i od Prolom banje do sela Gajtan u opštini Medveđa povezale bi se četiri opštine i bilo bi mnogo više turista koji bi išli tim putem“ naglašava Jović.

 

Jović dodaje da su njihovi prijatelji krenuli terenskim vozilima iz Prolom banje preko Gajtanskih vrata u opštini Mevdeđa, u Caričinom gradu su napravili mali predah gde su ih ugostili ljudi iz TO Lebane i upoznali sa istorijatom Caričinog Grada. Oni su posle kraćeg predaha nastavili svoje putovanje do Prolom banje putem koji vodi kroz selo Dobre vode u opštini Bojnik.
Put preko Radana bi spojio pet opština na jugu Srbije i doprineo razvoju dva okruga. Povezale bi se sve turističke destinacije,u Jablničkom i Topličkom okrugu. Tako bi se povezala Sijarinska, Prolom, Lukovska i Kuršumlijska Banja, Caričin grad – rodno mesto rimskog imperatora Justinijana, Đavolja varoš i neolitsko naselje Pločnik, a turistima bi se omogućilo da obiđu sve ove destinacije, a da ne moraju da gube vreme na dugo putovanje između Jablaničkog i Topličkog okruga i obrnuto.
Radan planina je uredbom Vlade Srbije prošle godine proglašena parkom prirode jer prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti ove oblasti zaslužuju status reprezentativnih primera na teritoriji Srbije.