O OPŠTINI LEBANE…

Opština Lebane dugi niz godina beleži stalan pad broja stanovnika. Tako je izmedju 2002. i 2011. godine, broj stanovnika opao za gotovo 10% (samo Lebane od 10.277 na 9.272 stanovnika). Razlozi za pad broja stanovnika, pored „Bele kuge“ koja uzima danak na teritoriji čitave države, jeste i niska zaposlenost i niske zarade zaposlenih.

Nizom članaka skrenućemo pažnju javnosti na probleme „običnog“ čoveka u seoskim sredinama opštine, predočiti stanje na terenu, razgovarati sa stanovništvom različitih materijalnih, starosnih i obrazovnih struktura i preneti njihova iskustva, načine opstanka i života na ovoj teritoriji i planovima za budućnost, a sa ciljem boljeg međusobnog razumevanja, boljoj povezanošću, razmenu ideja i mogućnostima za bolji život.

O opštini Lebane:

Površina opštine je 337 km2, a 22.000 stanovnika naseljeno je u 39 brdsko-planinskih i ravničarskih naselja (Bačevina, Bošnjace, Buvce, Veliko Vojlovce, Geglja, Goli Rid, Gornje Vranovce, Grgurovce, Donje Vranovce, Drvodelj, Ždeglovo, Klajić, Konjino, Krivača, Lalinovac, Lebane, Lipovica, Lugare, Malo Vojlovce, Nova Topola, Novo Selo, Pertate, Petrovac, Popovce, Poroštica, Prekopčelica, Radevce, Radinovac, Rafuna, Svinjarica, Sekicol, Slišane, Togočevce, Ćenovac, Cekavica, Šarce, Šilovo, Štulac i Šumane).

Graniči se sa opštinom Leskovac, Bojnik i Medveđa, a u dužini od 6 kilometara i sa teritorijom Kosova i Metohije.

Svrstava se u red srednje velikih opština. Poljoprivredno zemljište zauzima 63,2%, a šume 31,7% ukupne teritorije.

U najvećem naselju i opštinskom sedištu – Lebanu, prema poslednjem popisu iz 2011. godine, ima 9.272 stanovnika. Sa prosečnom gustinom naseljenosti od 80 stanovnika na kilometru kvadratnom, spada u red dobro naseljenih, a kada je o etničkoj strukturi reč, srpsko stanovništvo je sa udelom od 92,7% većinsko, a sledi romsko sa 5,7%.

U opštini Lebane, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku po popisu iz 2011. godine, ima 6.919 domaćinstva, od kojih se 545 bavi isključivo poljoprivredom, 1.967 domaćinstva za jedini prihod imaju penzije, 2.464 domaćinstva ima više izvora prihoda, a bez ikakvih prihoda je 171 domaćinstvo.

U opštini Lebane, prema zvaničnim podacima iz popisa poljoprivrede koji je Republički  zavod za statistiku sproveo 2012. godine, 3.637 gazdinstvo koristi poljoprivredno zemljište, sa oko 16.900 hektara u vlasništvu i 2.384 ha uzetih u zakup. U najvećem broju imaju oranice i bašte, odnosno najčešće gaje kukuruz – 2.916, pšenicu i krupnik – 2.598 gazdinstava. Prema broju slede poljoprivredna domaćinstva koja proizvode krompir – 1.373, detelinu – 770, paradajz – 761 i papriku njih 744.

Najveći broj gazdinstava su porodična (99,83%), dok su ostalo pravna lica.

Ukupno 332 gazdinstva specijalizovana su isključivo za žitarice, mešovitom stokom za ispašu bavi se njih 405, a najviše je onih koji se bave različitim kombinacijama useva i stoke (859).

Povrtarstvo je najbolje razvijena grana poljoprivrede u Opštini. Stanovništvo u ravničarskom delu okrenuto je ka poljoprivredi, dok su voćarstvo i stočarstvo zastupljeni u brdsko-planinskim krajevima.

Zasad malina u okolini Lebana

U prethodnim godinama, najveći broj odseljenog stanovništva su u kategoriji mladih, a najveći broj je migrirao u Beograd, Leskovac, Niš ili u inostranstvo.