OPREZNO NA INTERNETU – “AKO NE BISTE “TO” UČINILI LICEM U LICE – NEMOJTE “TO” UČINITI NI NA MREŽI „

“Ako ne biste “TO” učinili licem u lice – nemojte “TO” učiniti ni na mreži „

Vreme koje provedemo na internetu provodimo tako što smo uglavnom ulogovani na neki nalog, gmail, facebook, tviter…. Ono što moramo znati jeste da se na tim nalozima i mrežama nalaze mnogi naši podaci: datuma rođenja, naša porodica i prijatelji, naša kretanja itd i da se svaka naša pretraga, aktivnost na internetu beleži i prati. Pre svega iz marketinških razloga. Prati se šta pretražujete na internetu, pa vam se na osnovu toga reklame za te proizvode ili usluge prikazuju na društvenim mrežma ili nalozima koje koristite, portale koje posećujete. Targetirani advertajzing se najbolje opisuje u novonastaloj izreci “Kompanije koje se bave ciljanim plasiranjem oglasa znaju da je žena u drugom stanju čak i pre nego što to ona saopšti njenoj porodici.”

Realnost je da postoji toliko načina preko kojih možemo biti manipulisani ili povređeni od online interakcija. Da zaštitimo našu decu na Internetu jedna je od najvažnijih stvari koje moramo da učinimo kao roditelji! Internet je drastično promenio način na koji naša deca komuniciraju sa svetom.

Kako možete naučiti svoju decu da bezbedno koriste internet? To je pitanje o kome je puno razmišljala Shelagh McManus, zastupnik odseka za bezbednost na mreži Norton kompanije Simantec. Pa kako bi neko kome je bezbednost na interentu profesija savetovao svoje dete?

McManus misli da je jedna od ključnih stvari, započeti proces diskusije o bezbednosti na mreži sa svojom decom u ranom dobu, kada počinju da rade sve što uključuje Internet.

 Savet koji sam davala svojoj porodici i prijateljima glasi ukratko:“ Ako to ne biste učinili licem u lice – nemojte to raditi ni na mreži! Na primer, da li biste otišli ​​do potpunog stranca i započeli razgovor? Da li biste bili uvredljivi prema prijateljima ili strancima u pubu ili baru? Samo zato što se osećate zaštićenim očiglednom razdaljinom koju ekran daje između vas i osobe s kojom razgovarate, morate zapamtiti da je online i dalje stvarni svet. U svakom trenutku tinejdžeri trebaju da se sete da je sve što rade preko interneta zauvek zarobljeno na mreži i da se može vratiti da ih proganja. Mnogi poslodavci i univerzitetske kancelarije za prijem gledaju na profile društvenih medija prilikom istraživanja kandidata. Dakle, internet je fantastično mesto, ali morate biti pažljivi šta radite i kažete kada ste tamo. Nemojte govoriti o stvarima o kojima ne biste razgovarali sa svojom porodicom. Razmislite o tome šta radite i kažete, jer možda ćete se jednom kajati što je vaša aktivnost na interentu nekoga povredila ili vam se vrati kao bumerang! –  zaključuje McManus.

Nemojte pogrešno shvatiti, Internet ima mnoge prednosti, toliko velikih stvari koje nudi, daju našoj deci pristup dubinskim znanjima, alatima za izražavanje svoje kreativnosti i pristupa ljudima širom svijeta. Međutim, osim što nudi fascinantne, nove načine za povezivanje sa svetom, Internet takođe donosi rizik!

 

Izvor:Info centar juga