Prvi posao za mlade lebančane

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje opština Lebane omogućila je da mladi nezaposleni iz Lebana i okoline obave stručnu praksu u trajanju od 6 do 12 meeci u zavisnoti od stručne spreme. Danas su im uručeni ugovori o obavljanju stručne prakse čime počinje i njihovo radno angažovanje.
Potpisivanju ugovora o obavljanju stručne prakse prisustvovali su predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović, predsednik SO Srđan Jović, zamenik predsednika opštine Boban Pejić i pomoćnica predsednika opštine Nataša Stojanović kao i direktori ustanova kod kojih će kandidati obavljati stručnu praksu.

 

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović poručio je mladima da Lebane polako ali sigurno kreće putem napretka i da mu je posebno drago što imamo dosta mladih obrazovanih ljudi.
Danas mi je posebna čast i zadovoljstvo da vas sve pozdravim i iskažem zadovoljstvo što svake godine imamo dovoljan broj mladih ljudi koji završavaju škole i stiču pravo na obavljanje stručne  prakse u ustanovama ili preduzećima u zavisnosti od profila vaše struke. Stručna praksa dosta će pomoći vama kao mladim ljudima u pronalaženju radnih mesta  i u sticanju novih znanja i sposobnosti“ poručio je Bogdanović.
Predsednik SO Lebane Srđan Jović poručio je mladima da od njih očekuje odgovornost na poslovima koje će obavljati.
„Od vas očekujem da budete odgovorni na svojim zadacima a lokalna samouprava vam stoji na raspolaganju ukoliko bude potrebe za bilo kojiim vidom saradnje, kako bi vaše obavljanje stručne prakse proteklo što kvalitetnije“, rekao je Jović.

  

Ove godine stručnu praksu obavljaće 21 lice i to u OŠ „Radovan Kovačević Maksim“ 2 lica, u OŠ „Vuk Karadžić“ 2 lica, u Gimnaziji jedno lice, u Turističkoj organizaciji Lebane 2 lica, u Domu zdravlja 7 lica i u opštini Lebane 7 lica.
Lokalna samouprava svake godine izdvaja sredstva iz budžeta u saradnji sa NSZ za obavljanje stručne prakse, te je tako u protekoj 2017. godini za ovaj vid radnog angažovanja mladih izdvojeno 900.000,00 dinara za 34 studenta sa prosečnom ocenom 9.62.
Program „Stručna praksa“ je deo redovnih aktivnosti NSZ i omogućava licima od trećeg do sedmog stepena stručne spreme bez radnog iskustva u struci da kroz obavljanje prakse uđu u svet rada i steknu prva radna iskustva.