Lebanski ponos Filip Bogdanović – NAJMLAĐI GAJDAŠ U SRBIJI

„Gajde sam prvi put video na folkloru odnosno video sam kako deda Slavko Cvetković maestralno svira ovaj instrument, to mi se jako svidelo i tu se probudila želja u meni da i ja pokušam da sviram taj instrument. Od tog momenta sam počeo da improvizujem odnosno pokušao sam da sam napravim gajde i to uz pomoć frule i balona“, kaže za naš portal četrnaestogodišnji Filip Bogdanović iz Lebana, zvanično najmlađi gajdaš u Srbiji.

Lebane U vremenima kada je sve manje, pogotovo mladih ljudi, koji se bave sviranjem tradicionalnih instrumenata gimnazijalac i učenik prvog razreda srednje muzičke škole Filip Bogdanović to demantuje. Majstorsko umeće na gajdama deda Slavka, koji svira gajde skoro sedam decenija, očaralo je tada desetogodišnjeg Filipa.

  

“Gajde danas svira veoma malo ljudi, a pogotvu dece, ali kada sam prvi put čuo deda Slavka, koji je inače najstariji gajdaš u Srbiji i koji takođe živi u Lebanu, poželeo sam da me nauči svemu što zna. U tome sam imao podršku i moje porodice koja mi je veliki oslonac u svemu što radim” priča FIlip i dodaje “Deda Slavko me je naučio svemu što znam na gajdama, od toga kako se sklapaju gajde, kako se koji deo na gajdama zove pa do nekih tehnika sviranja i tradicionalnih melodija”.

Na pitanje da li se seća svog prvog javnog nastupa FIlip kaže “Moj prvi javni nastup je bio na seminaru gajdaša u Zaječaru. Tamo sam boravio pet dana gde sam naučio osnovne stvari o gajdama, osnovne melodije i tu sam prvi put javno nastupio sa gajdama i od tada je sve krenulo uzlaznom linijom”.

Velika želja da usavrši sviranje na gajdama nije jenjavala. Pozvi za gostovanja i nastupe nizali su se jedan za drugim, a da se trud i te kako isplatio svedoče i brojne nagrade i priznanja koje je Filip do sada osvojio. U svojoj kolekciji ima tri pehara, tri medalje, kao i nekoliko desetina zahvalnica i diploma.

  

“Sve su mi nagrade drage i daju mi podstrek za dalji rad, ali moram na isaknem da mi je najdraža nagrada osvojeno prvo mesto na Saboru gajdaša balkanskih zemalja gde sam kao nagradu osvojio troglasne gajde, koje sam posle usavršavao i njih i sviranje na njima. Sad nastupam i sa tim gajdama, a nastupam i sa makedonskim odnosno dvoglasnim gajdama sa kojima sam i počeo” kaže mlađani Filip.

  

Više puta je sa svojom sestrom gostovao u emisijama na RTS-u

Pored toga bio je i najbolji solo muzičar na Međunarodnom festivalu folklora u Blacu, a takmičio se i u serijalu tradicionalnog narodnog stvaralaštva “Šljivik” koji se emitovao na RTS-u gde je stigao do polufinala. Na nacionalnoj televiziji je nastupao i u Žikinoj šarenici, kao i u serijalu “Ide mile”. Ono što uvek ističe je podrška koju ima i od svoje porodice, a veoma često nastupa sa svojom sestrom Doroteom koja je se bavi igranjem folklora. “Sa sestrom Doroteom, koja mi je pored roditelja najveća podrška, sam nastupao u emisiji “Ide Mile”, a pre dve nedelje nam je stigao poziv za učestvovanje u još jednoj emisiji na RTS-u. U pitanju je emisija “60 najlepših narodnih pesama”. Ja sam svirao na gajdama Čačak i Vlaško kolo, a moja sestra i još jedan dečak iz folklora iz Smedereva učili su voditelja i glumca koji u emisiji tumači lik Cojleta da igraju ”.  Emisija u kojoj gostuju Filip i Dorotea emitovaće se u nedelju 12. Novembra od 17 sati na prvom programa RTS-a.

  

Da se sve može kad se hoće govori i činjenica da Filip pohađa prvi razred Gimnazije u Lebanu, a pored toga uporedo ide i u muzičku školu u Leskovcu. Uz dobru organizaciju sve se može kaže Filip. Pored muzike koja mu je velika ljubav, ovaj talentovani dečak kako kaže obožava i prirodne nauke, te je tako u osmom razredu bio na Republičkom takmičenju iz Bilologije, a pored muzike kaže da mu je želja da se bavi i molekularnom biologijom.

Izvor :Info centar juga