Na inicijativu direktora PKS RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga i predstavnika PKS u Grčkoj, Gorana Jovića održan sastanak u Solunskoj luci

Na inicijativu direktora PKS RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga i predstavnika PKS u Grčkoj, Gorana Jovića održan je sastanak u Solunskoj luci sa Upravom luke i predsednikom Thanosom Liagkosom kao i konzulom Republike Srbije u Solunu, Jasminom Milačić. Tema sastanka je bila pogodnosti korišćenja Solunske luke od strane privrednika Republike Srbije kao i redovni kontejnerski železnički saobraćaj od Soluna do Niša.

Za razliku od Pirejske luke (Atina) iz koje prema Srbiji godišnje ima između 1300 -1400 kompozicija sa kontejnerima iz Solunske luke je to mnogo manje. Korišćenjem Solunske luke koja je udaljena od Beograda 630 km kao i luka Kopar sa istom kilometražom ali dužim transportom od 5-7 dana, smanjili bi se troškovi i vreme isporuke robe. Ujedno sporazum između Severne Makedonije i Srbije kroz OPEN BALKAN (Otvoreni Balkan), transport kontejnerske i druge robe bi bio mnogo povoljniji i brži.

Uprava Solunske luke založiće se na predlog PKS i generalnog Konzulata na većim pogodnostima za naše privrednike u korišćenju ove velike luke koju je bivša Jugoslavija u prošlosti daleko više koristila i imala svoj zakupljeni prostor u ovoj pomorskoj luci. Sa srpske strane predloženo je i otvaranje predstavništva koje bi omogućilo našim privrednicima bolju kordinaciju u radu sa lukom.

Predsednik Solunske luke Thanos Liagkos je obećao da će se kod Grčkog Ministarstva saobraćaja založiti za ukidanja ili bar povećanja transportnih dozvola našim špediterima i prevoznicima. Direktor PKS RPK u Leskovcu, Goran Jović, pozvao je predstavnike Solunske luke da u Privrednoj Komori Srbije urade prezentaciju, kao i koje pogodnosti bi imali srpski privrednici korišćenje luke u Solunu.