Dani pešačenja u Bojniku i Lebanu 16.09.2017.

Planinarsko biciklistički klub „Zmaj sa Radana“ organizuje Republičku akciju Planinarskog saveza Srbije „Dan pešačenja u Srbiji 2017“ u Bojniku i Lebanu 16. septembra sa početkom u 9 časova.

Na inicijativu Ministarstva omladine i sporta, Planinarski savez Srbije pokrenuo je program razvoja zdravih načina života u Srbiji kroz rekreativno- sportsku disciplinu PEŠAČENjE. U skladu sa tim pokrenuta je zajednička akcija za sve planinarske klubove u Srbiji „Dan pešačenja u Srbiji“ , a za pokretanje akcije izabran je 16. Septembar ove godine. Akcija je upisana u zvanični kalendar akcija Republičkog saveza za 2017. godinu.

Poznato je da se građani Srbije nedovoljno bave rekreacijom, ali i kretanjem kao fiztičkom aktivnošću. Cilj akcije Dan pešačenja jeste dugoročan – podići svest o značenju pešačenja za zdravlje i da pešačenje, kao rekreacija, postane zdrava navika.

U skladu sa Odlukom saveza, Planinarsko-biciklistički klub „Zmaj sa Radana“ iz Bojnika, odlučio je da pokrene u opštinama Lebanu i Bojniku akcije „Dan pešačenja u Bojniku“, odnosno „Dan pešačenja u Lebanu“. Suština akcija je da se građani upoznaju sa pešačenjem i planinarstvom, i da upoznaju prirodne lepote koje okružuju neposrednu okolinu njihovih mesta. Zato su članovi kluba izašli na teren i obeležili staze u skladu sa pravilima PSS-a, očistili smeće i uredili prilaze.

– Za stazu u Lebanu izabrano je brdo Čukljenik, 432 MNV i staza koja polazi od bazena u Lebanu, pored napuštenog lovačkog doma , repetitora i spusta se borovom šumom nazad do bazena. Staza je kružna, kratka i pogodna za sve uzraste, laka i uređena. Okupljanje u Lebanu, ispred nekadašnjeg bazena u vremenu od 08:30 do 09 časova.
– Za stazu u Bojniku izabran je deo od sportske hale , pored reke do izlaza na regionalni put Bojnik – Žitni potok i povratak je putem do Bojnika.
Očekuje se učešće Osnovnih škola iz oba mesta. Okupljanje u Bojniku ispred Sportske hale.

U okviru akcije „Dan pešačenja u Bojniku 2017“ biće organizovano takmičenje u spremanju vojničkog pasulja. Do sada je prijavljeno preko 10 ekipa iz Bojnika, Lebana i Leskovca.

Program takmičenja: (u Bojniku)
08:00 – 08:30 – Okupljanje i registracija ekipa
08:30 -09:00 – Otvaranje takmičenja
09:00 – 14:00 – Pripremanje pasulja
14:00 – 14:30 – Ocenjivanje ekipa
14:30 – 15:00 – Proglašenje pobednika i dodela zahvalnica

U okviru takmičenja svi okupljeni građani moći će da probaju vojnički pasulj koji će im pripremiti članovi kluba „Zmaj sa Radana“, kao i pasulj koji pripremaju takmičari. Dok traje program biće postavljen štand na kome će građani moći da se upoznaju sa planinarskom opremom, kao i predavanje o značaju pešačenja i planinarstva.