Do 20. oktobra kreće obuka za radnike u novoj fabrici

Četiri, od ukupno dvadeset šlepera, sa opremom za novu fabriku u Lebanu , stiglo je sinoć. Tim povodom, danas je u kabinetu predsednika opštine Lebane Zorana Ilića, održana konferencija za novinare kojoj su prisustvovali svi funkcioneri lokalnog rukovodstva opštine Lebane.

    

„Ovo je jedan izuzetno značajan događaj za opštinu Lebane i njene građane, mogu da vas obavestim da su stigli prvi kamioni sa opremom za buduću fabriku koja treba da se otvori u Lebanu pod nazivom „LebanTeks“ turske kompanije „Ormo“ iz Turske. Ovo je izuzetno značajan dan za sve nas i označava početak razvoja našeg grada. Moram napomenuti da postoji svesrdna pomoć Vlade RS, predsednika Republike gospodina Aleksandra Vučića kao i nadležnih Ministarstava. Maksimalnu podršku smo imali, osim lokalnog rukovodstva koje je kompletno angažovano na tome, i od strane svih naših javnih preduzeća i ustanova koje su dale svoj doprinos a čiji su radnici bez ikakve nadoknade radili u krugu fabrike , kako bi se sve dovelo u pristojno stanje do kraja i u roku. Posebnu zahvalnost dugujem gospodinu Besimu Minkari , predstavniku turske kompanije „Ormo“ koji je od samog početka koordinirao rad i dolazak kompanije u Lebane i koji će takođe imati značajnu ulogu u procesu rada ove kompanije. Ovo je ozbiljan događaj i početak jednog novog poglavlja u razvoju Lebana“ – kazao je Zoran Ilić, predsednik opštine Lebane doddajući da je početak rada nove fabrike 8. novembra.

    

„To su naši planovi i rokovi koje smo sebi zacrtali i o tome obavestili nadležne. Normalno je da u fazi realizacije sprovedenih rokova postoje i određeni problemi koji se javljaju kod svake rekonstrukcije i vezani su za određenu zakonsku regulativu. Mi ćemo sve učiniti da se dati rokovi ispoštuju i da fabrika bude otvorena za Dan opštine Lebane 8.novembra. Tempo kojim se odvijaju radovi je izuzetno dobar i ja se nadam da će se tako nastaviti i da će rokovi biti ispoštovani“ – rekao je Ilić.

Fabrika bi trebalo da uposli od 300 do 350 radnika, međutim punim kapacitetom prerade vunice, tačnije oko 15 tona vunice dnevno, broj potrebnih radnika bi bio 450. Zavisno od stepena obuke i brzine kojom se budu obučavali ljudi, broj radnika će biti povećan u narednom periodu.

     

„Kompanija „Ormo“ je spremna da širi obim proizvodnje i uglavnom je sve u našim rukama. Sinoć su stigla četiri šlepera sa opremom i očekuje se da etapno stignu još njih šesnaest“ istakao je predsednik opštine Lebane Zoran Ilić.

„Podrška Vlade RS i resornih Ministarstava je izuzetno maksimalna. Očekuje se da se sve uskoro privede kraju i ovo je jedna od faza i poglavlja u razvoju devastiranih opština a kakva je i opština Lebane , koja do sada nije imala ekonomski razvoj. Ovo je prva fabrika posle 40 godina koja će smanjiti broj nezaposlenih lica , ne samo u opštini Lebane već i u okolnim opštinama Medveđi i Bojniku. Vrlo je zanimljivo da turski investitor, ukoliko bude zadovoljan onim što započne u Lebanu a nema razloga za suprotnim jer imaju maksimalnu podršku lokalne samouprave i Vlade RS koja je sve ovo omogućila, da u narednih nekoliko dana krene u pregovore sa još jednim investitorom, tako da očekujemo da će pored ovih biti prisutni još neki investitori takođe iz tekstilne branše, obzirom da je ovo takav kraj, da imamo dosta kadrova koji su školovani u tekstilnom smeru a takođe imamo i školske ustanove koje upravo mogu da doprinesu osposobljavanju stručnog kadra i u realizaciji programa zapošljavanja i realizaciji programa ekonomskog razvoja opštine Lebane i okolnih opština“, rekao je Goran Jović direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Za montažu mašina koje su sinoć dopremljene u Lebane biće potrebno 15-tak dana rekao je direktor Lebanteksa Besim Minkura, a onda će na svakih narednih deset u četiri ture pristizati još po četiri šlepera do kompletiranja ovog proizvodnog pogona.

„Petnaest radnika, koji su radili u nekadašnjem Eksportekstu,  je već počelo da radi od 18. septembra a obuka ostalih radnika krenuće najkasnije do 20. oktobra.  Sinoć su stigle predionice dužine 37 metara italijanske proizvodnje i četiri takozvana pasaža, pripremnih mašina fransuskog proizvođača. Zadovoljni smo kako se odvijaju poslovi i za sada ide sve po planu i dogovoru a nadamo de da će tako biti i u buduće“ – kazao je direktor „Lebanteksta“ Besim Menkara.