Danas su litije u Lebanu

Proslavljanje Lebanskih litija počelo je u 8 sati liturgijom u hramu Usekovanje glave Svetog Jovana krstitelja. Liturgiju je služilo sveštenstvo lebanskog hrama uz sasluženje arhijeresjkog namesnika Jablaničkog protonamesnika Dalibora Stefanovića.  Nakon liturgije krenula je litija lebanskim gradskim ulicama, koja je okupila veliki broj Lebančana, a posebno je lepo bilo videti roditelje sa malom decom. 
Na čelu kolone bili su pripadnici Vojske Srbije i policije sa krstom, ikonama i barjacima, potom arhijerejski namesnik Jabalanički Dalibor Stefanović i sveštenici crkve u Lebanu parosi Živojin, Filip i Aleksandar,  a iza njih deca sa ikonama i vernici u dugačkoj koloni.
Litija je krenula od lebanskog hrama prošla centralnim gradskim ulicama do zapisnog drveta kod nekadašnje duvanske stanice, u povratku litija je prošla pored turističkog info centra i hotela do hrama Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja u Lebanu.
Paroh prvi lebanski Živojin Stojiljković kazao je za Info centar juga da se litije u Lebanu uvek padaju u subotu i da se sa proslavom lebanskih litija završava obeležavanje litija koje slave mesta ovom kraju. „Na ovaj dan se osveštava vazduh, voda, plodovi, osveštava se zemlja i svi se molimo za zdravlje ovog našeg mesta i za zdravlje svih nas koji ovde živimo“.
Litija je veoma značajna za svako mesto. Savko selo, svaki grad u Srbiji ima svoje litije odnosno svoju slavu. Litije se slave uglavnom oko praznika Duhovi, taj praznik se još zove i pedesetnica i obeležava se kao rođendan crkve.
U dvorištu lebanske crkve održan je i prigodan kulturno umetnički program koji su priredili etno pevačka grupa „Mika“ koja je izvela nekoliko pesama. U jednoj pesmi pridružio im se i arhijerejski namesnik Jablanički Dalibor Stefanović. Učenici lebanskih škola izveli su prigodna recital, besedu Vladike Nikolaja govorio je Dominik Bogdanović, a program je završio gajdaš Filip Bogdanović.