Promovisana zbirka pesama „Deca žele da polete“

Šestoro učenika 4. razreda osnovne škole „Radoje Domanović“ izdvojenog odeljenja u Cekavici Marko Ivković, Katarina Stanković, Luka Živković, Andrija Stamenković, Milica Ivković i Nemanja Pavlović objavili su zbirku pesama „Deca žele da polete“.
Knjiga „Deca žele da polete“ je zbirka pesama četvrtaka u kojoj svaka za sebe predstavlja po jednu priču. Ovo su pesme iz dečijeg sveta, predstavljene očima samih njih. Pune su topline i radosti, ima u njima puno života, kako onog stvarnog tako i onog imaginarnog koji stvara bujna dečija mašta.
Kroz nastavu dok smo obrađivali pesme predviđene nastavnim planom i programom, deca su želela da i sama napišu stihove, kazala je njihova učiteljica Lidija Jović Mihajlović koja je i idejni tvorac ove zbirke pesama.
„Ovom zbirkom pesama želela sam da svoje učenike podstaknem da svoju maštu, igru, radost, emocije i ideje pretoče u stihove.  Primetila sam da imaju veliki talenat za pisanje i dok smo stvarali ovu zbirku stvorio se neki takmičarski duh što je pojačalo želju da se intenzivnije uključe u neobičan pesnički svet koji je za njih do tada bio nepoznanica“ kazala je učiteljica Lidija Jović Mihajlović.

  

  

Ona dodaje da je veoma bitno da se zabeleže njihove želje i napori da se izraze kroz stihove, na svoj dečiji način, jer ko zna možda se od njih izrodi neki veliki pesnik.
„Veoma sam zadovoljna što sam kod njih stvorila naviku za čitanjem i pisanjem, jer deca kroz taj svet mašte rastu lepše i zdravije“ dodaje Lidija Jović Mihajlović.
Direktor osnovne škole „Radoje Domanović“ ne krije zadovoljstvo što su deca iz ove škole objavila svoju prvui zbirku pesama i dodaje da je ideja zapravo potekla od njih samih.
„Ideja da naši učenici objave ovu zbirku pesama potekla je od njih samih i od njihove učiteljice Lidije Jović Mihajlović uz veliku podršku njihovih roditelja, ali i donatora. Zbirku pesama objavila je izdavačka kuća „Srpska kuća“ iz Pozarevca, sa kojom naša škola sarađuje skoro jednu deceniju i do sada su naši učenici u njihovim knjigama „100 mladih talenata“ imali po nekoliko strana, a evo sada šestoro naših učenika dobilo je svoju knjigu“ istakao je Goran Pejković direktor osnovne škole „Radoje Domanović“ iz Bošnjaca.
On je dodao da knjiga ima dvostruki značaj, s jedne strane kod dece se razvija ljubav prema pisanju i čitanju, a s druge strane kod njih se razvija i humanost, jer će po želji ovih mladih pisaca sav prihod od prodaje knjiga otići bolesnoj deci dodao je Pejković.

  

  

  

Marko, Katarina, Luka, Andrija, Milica i Nemanja su u toku promocije recitovali svoje stihove, a pored toga što lepo pišu ova deca su odlični đaci. Inspiraciju su kažu našli svuda oko nas, u školi, kod kuće, tokom igre sa drugarima i tako stih po stih nastale su ove pesme koje su objedinjenje u zbirci poezije „Deca žele da polete“.
Mi smo se spceijalizovali za otkrivanje mladih pisaca u Srbiji i veliku pažnju posvećujemo ovom kraju jer smo primetili da ovde ima dosta talentovane dece za pisanje, kazao je Bratislav Golić, direktor i glavni i odgovorni urednik ,,Srpske kuće“ iz Požarevca.
„Ovo je mogu slobodno reći istorijski dan za ovu školu jer je ovo prva zbirka pesama dece. To je jedan veliki uspeh za sve koji rade u ovoj školi, jer deca ovo nisu postigla sama već uz pomoć njihovih nastavnika i učitelja. Za mene ovo nisu samo deca, ovo su za mene veliki pesnici.“ rekao je na promociji Bratislav Golić.
„Srpska kuća“ iz Požarevca redovno objavljuje knjige pesama „100 mladih talenata“ u kojoj se nalaze pesme koje stvaraju deca iz čitave Srbije.

    

  

Kritički osvrt dale su Divna Mitrović, profesorka srpskog jezika i književnosti i Emilija Tošić, profesorka razredne nastave koje su istakle da su veoma srećne što imamo danas ove male pesnike koji će postati veliki ljudi.
„Srećna sma što su ovako mladi, a već puni znanja. Rečnik im je bogat i oni ovim gestom nas odrasle vraćaju u svet detinjstva u svet nataloženih emocija i mi sad polako razgrćemo i tražimo ono što je u njihovim godinama bilo kod nas“ rekla je Divna Mitrović.
„Posebnost zbirke pesama „Deca žele da polete“ je u tome što je ona rezultat stvaranja celog odeljenja. Ovakvi susreti su veoma ohrabrujući  za decu stvaraoce i veoma podsticajni za one koji se ustručavaju da kroz poeziju iskažu svoje emocije“ istakla je Emilija Tošić.
  
U muzičkom delu programa nastupile su Kristina Denčić i Staša Krstić, koje su svojim pevanjem izazvale oduševljenje svih prisutnih. Promociji su prisustvovali roditelji i prijatelji ove dece, nastavnici škole „Radoje Domanović“, predstavnici škola iz Lebana, Jablanički namesnik Dalibor Stefanović i predstavnici lokalne samouprave.
Po završetku promocije mogla je da se kupi knjiga i pored uživanja u lepoj poeziji svako ko je kupio knjigu pomogao je da se sakupi novac za humanitarne svrhe, jer je celokupan prihod od prodaje doniran bolesnoj deci.