Knjiga „Pažljivkova pravila u saobraćaju“ podeljena lebanskim prvacima

Knjige „Pažljivkova pravila u saobraćaju“ podeljene su svim đacima prvog razreda na teriotoriji opštine Lebane. Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja knjigu svake godine dostavljaju svim lokalnim samoupravama u Srbiji, a njihovi predstavnici istu dele svim prvacima.

U ovoj knjizi obuhvaćene su sve one najvažnije životne lekcije, koje deca treba da savladaju kako bi bila bezbednija u saobraćaju. Obrađene su teme vezane za pešačenje i prelazak ulice, igru, vožnju automobilom, vožnju bicikla, ponašanje na selu i prelazak preko pruge. Dakle, opisane su sve situacije u kojima se deca mogu naći, bilo samostalno, u društvu ili sa nekim starijim. Uz veoma malo teksta, a više ilustracijama, deci će biti dodatno pojašnjene neke situacije u saobraćaju.

Uređenost i veličina jedne zajednice ogleda se u njenom odnosu prema najslabijima, a deca su svakako najslabiji i najranjiviji članovi društva. Stoga je i njihova bezbednost veliki izazov za sve, a posebno za one čiji je to profesionalni poziv.

Saobraćajne nezgode u kojima stradaju deca jedan su od najvećih izazova sa kojima se danas suočavaju svi koji se bave saobraćajem. Novi koncepti obrazovanja, tehnička i tehnološka rešenja usmerena su ka tome da se deca što bolje obuče i priviknu na učešće u saobraćaju i da se na taj način smanji rizik od konflikata koji mogu imati teške posledice. Kvalitetno i pravovremeno saobraćajno obrazovanje i vaspitanje je sasvim sigurno jedan od najuticajnijih modela za smanjenje rizika od stradanja dece u saobraćaju. Stoga je velika pažnja i posvećena saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju, kao jednom segmentu obrazovanja, ali i kao delu odrastanja svakog deteta.

I kako Pažljivko na kraju svog druženja sa decom uvek kaže: „Ćao drugari, i budite mi pažljivi i bezbedni u saobraćaju.“

Lebanske vesti