Pešić: Diskriminatorska obrazloženja pojednih odobrnika nisu u skladu sa zakonom o zaštiti prava dece

Opština Lebane postiže značajne, ekonomske i finasijke rezultate u poslovanju, funkcionisanje janih službi, održavanju opštinske infrastrukture i pri tome konstantno radi na pobošanju uslova života svih građana opštine Lebane, pa i građana romske zajednice.

S tim u vezi, sprovedeni su mnogi projekti po romskim naseljima, koji su urađeni u koje se rade na poboljšanju uslova života Roma, smanjenju siromaštva, poboljšanje obrazovanja, gde su skoro sva deca uključena u obrazovni sistem i možemo se pohvaliti podatkom da trenutno imamo 32. učenika romske zajednice koji trenutno pohađaju srednju školu.

Naravno, pojedina diskriminatorska obrazloženja pojednih odobrnika nisu u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama o zaštiti prava dece, jer su sva deca jednaka u pravu na obrazovanje i vaspitanje, pa i zbog toga ne treba ih isticati u diskusijama vezanih za obrazovanje.

Jer, ako postoji problem vezan za funkcionisanje obrazovanja većinskog naroda i njihove dece, taj isti problem podjednako dele i romska deca i ostale nacionalne manjine, koje su uključene u obrazovni sistem na teritoriji opštine Lebane. Naravno, rukovodstvo opštine Lebane preduzima sve potrebne mere, da se svi eventualni problemi prevazidju i reše blagovremeno u korist svih žitelja opštine Lebane.

U Lebanu, 16.6.2022.god.

Koordinator za romska pitanja

OPŠTINSKE UPRAVE LEBANE

Saša Pešić