Obeležene lebanske Litije

Danas su obeležene lebanske Litije tradicionalno, jutarnjom liturgijom, u crkvi Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja u Lebanu, koju je služio Arhijerejski namesnik jablanički Otac Ivan Marković, sa sveštenstvom.

Nakon liturgije centralnom ulicom Cara Dušana, sve do zapisnog drveta i nazad, prošla je svečana povorka sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Ivanom Bogdanovićem, Vojske Srbije, Policije, vatrogascima, direktorima javnih ustanova i meštanima Lebana. Prvi put u nekom mestu posle Beograda, su se priključili i pripadnici Žandarmerije, koji su proneli časni krst.

Presecanje slavskog kolača obavljeno je ispred crkve uz prisustvo velikog broja meštana, nakon čega je usledio kulturno-umetnički program.

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović, čestitao je slavu svim sugrađanima i poručio je da mu je izuzetno drago što se svake godine sve veći broj Lebančana okuplja na ovaj značajan dan.
Namesnik jablanički Otac Ivan poručio je okupljenima da se danas molimo za hranu, piće i zdravlje svih nas, da ne bude rata, poplava, najezda tuđinaca:

„Da imamo dobre namere i blagu narav i ljubav prema svima, jer je to početak i osnov svega“.