Ministarka energetika se, prilikom obilaska porodice Stevanović u Lebanu, popela u kamion sa korpom

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je domaćinstvo porodice Stevanović u Lebanu, koje je, uz podršku države, postavilo solarni panel kojim će proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe. Đedović je objasnila da se solarna elektrana, kad se završi postavljanje panela, u kratkom roku priključuje na mrežu i domaćinstvo postaje kupac-proizvođač.

Ona je najavila da će u ovoj opštini u 22 domaćinstva biti zamenjena stolarija, a pet će ugraditi solarne panele, za šta će država i opština dati približno pet miliona dinara subvencija.

Ministarka je podsetila na to da su do sada realizovana tri javna poziva za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova i obezbeđene subvencije za oko 20.000 domaćinstava. Za naredni period, kako je potvrdila, obezbeđena su sredstva u iznosu od približno 70 miliona evra. Javni poziv će biti raspisan u drugoj polovini 2023. godine, a očekuje se da će sa raspoloživim sredstvima moći da se obezbede subvencije za više od 50.000 domaćinstava.

Procedura za dobijanje subvencija za postavljanje solarnih panela je uređena tako da bude što efikasnija za građane, pa od momenta raspisivanja javnog poziva za građane do potpisivanja ugovora i određivanja termina za izvođenje radova, u proseku prođe mesec do mesec i po dana, navela je ministarka.