Kros RTS-a i u Lebanu

28. po redu kros RTS-a “ Kroz Srbiju“ održan je danas u celoj Srbiji. Kros se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovo je, najveća dečja trka u Evropi, gde trče predškolci, osnovci i srednjoškolci.
Cilj ove manifestacije je da se pospešuje fizička aktivnost kod dece, kao i što duži boravak na čistom i svežem vazduhu, van zatvorenog prostora. Imperativ je da zajedničkim akcijama očuvamo zdravlje dece, a jedan od načina je pospešivanje fizičke aktivnosti na razne načine. Znak za početak krosa ačno u 10 sati i 2 minuta iz studija RTS-a dao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
Učešće u ovoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji uzele su i škole iz Lebana. Osnovci osnovnih škola Radovan Kovačević Maksim i Vuk Karadžić trčali su u školskim dvorištima od 10 sati. Svi učesnici, bez obzira da li trče ili navijaju su promoteri akcije. Nije bitno ko će biti prvi, već ukazati na značaj sporta i na psiho-fizički uticaj sporta na razvoj ljudi.
Fotograije iz OŠ „Radovan Kovačević Maksim“
  
  
  
Fofografije iz OŠ „Vuk Karadžić“

  

  

  

Gimnazija i Srednja tehnička škola Vožd Karađorđe iz Lebana organizovale su kros na pomoćnom terenu FK Radan tačno u podne. Devojčice i dečaci svih razreda ovih škola odmerili su snage, a za prva tri mesta u svim kategorijama obezbeđene su diplome. Prisutne su bile i ekipe Doma zdravlja i MUP-a u cilju obezbeđenja učesnika i događaja.

  

  

Na Krosu RTS-a „Kroz Srbiju“ ciljem je prošlo 457.443 šaka i predškolaca, ili 59,87% te dečje populacije.