Konkurs za majstore u minijaturi

Nacionalna asocijacija proizvođača rukotvorina Etno mreža, uz podršku Turističke organizacije Vojvodine i društveno odgovornih kompanija, organizuje 8. regionalnu žiriranu izložbu „100 žena – 100 minijatura“ i poziva dame iz cele Srbije da se prijave i prikažu svoje umeće u tradicionalnim tehnikama.

Poziv za autore minijatura u tehnikama poput zlatoveza, izrade čipke i tkanja otvoren je do 20. jula. Na poziv se mogu javiti i amateri, studenti umetnosti i umetnici. Tema izložbe je „Tradicija i inovacija“ i podrazumeva izmenu u odnosu na dosadašnje viđenje izrade minijatura izlaganih na prethodnim izložbama.

Izložba „100 žena – 100 minijatura“ je jedinstvena manifestacija koja postavlja visoke standarde u tehnikama za izradu rukotvorina sa ciljem aktivnog očuvanja tradicionalnog nasleđa Srbije. Organizovana je po ugledu na žirirane izložbe u inostranstvu, a cilj je motivacija žena i mladih koji se bave proizvodnjom rukotvorina da se učešćem na izložbi afirmišu i dobiju priznanja struke i javnosti za svoj rad.

Prijavni formular moguće je preuzeti sa sajtova 1000zena.rs, etnomreza.rs i vojvodina.travel. Za najuspešnije minijature i mlade autore, pripremljene su novčane nagrade, a izložbena postavka će pored Beograda ove godine biti upriličena i u Novom Sadu.

Prošlogodišnja pobednica na izložbi, Danijela Jerinkić iz Kikinde, ljubav prema rukotvorinama pretvorila je u biznis i otvorila preduzetničku radnju.

„Učešće na izložbi sa izrađenim minijaturama u tehnikama domaće radinosti, pored medijske pažnje i priznanja stručne javnosti, veoma je važno za mene koja sam registrovana preduzetnica, ali je važno i za žene koje rade od kuće. Svake godine se radujem izložbi i pozivam sve zainteresovane žene i mlade da se oprobaju u svojim tehnikama“, ističe Danijela Jerinkić.

Etno mreža je krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije organizovanih u zanatska udruženja i zadruge koje izrađuju autentične rukotvorine primenom tradicionalnih tehnika i bavi se očuvanjem tradicije kroz osposobljavanje žena i mladih za tržišnu proizvodnju rukotvorina.

Za više informacije, pišite nam na etnomreza@yahoo.com ili pozovite 064 1412816.