Dom zdravlja dobio novi ultrazvučni i biohemijski aparat

Dom zdravlja u Lebanu dobio je dva nova aparata, vrednosti od oko 6 miliona dinara.

„Dom zdravlja u Lebanu dobio je jedan biohemijski i jedan ultrazvučni aparat najnovije generacije, zahvaljujući Ministarstvu pravde, od naplaćenih sudskih taksi. Vrednost ovih aparata je 5.910.000 dinara“ – kazao je za portal Info centar juga direktor Doma zdravlja u Lebanu, dr Voja Trajković i najavio, da najkasnije do nove godine stiže i novo sanitetsko vozilo.

„U toku su finalni radovi na novoformiranom odeljenju Hemodijalize što će biti od velikog značaja za obolela lica a kojima je dijaliza neophodna, već u toku naredne nedelje krenućemo sa ubacivanjem aparata. Završena je i obuka za medicinsko osoblje, tu će biti šest medicinskih sestara i dva doktora koji su dobili sertifikate“ – kazao je Trajković.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, odeljenje Hemodijalize u Lebanu, 8. novembra na Dan opštine, trebalo bi da otvori predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Ovu informaciju direktor Trajković nije mogao da nam potvrdi ali je nije ni demantovao.

„Dobili smo novi ultrazvučni aparat i sada možemo raditi: dopler krvnih sudova, vrata i nogu, pregled dojke, štitne žlezde i ultrazvučni pregled apdomena. Do sada to nismo radili jer smo imali stari aparat, tako da su naši pacijenti bili prinuđeni da za tu vrstu pregleda odlaze u Leskovac. Akutni bolesnici zbrinjavaju se u kratkom roku, od danas za sutra, za decu do 25 godina ne zakazujemo a zakazivanja nema ni za onkološke pacijente“ – kazala je radiolog lebanskog Doma zdravlja Zlata Ristić.

Na radiologiji Doma zdravlja Lebane dnevno se obavi do 20 ultrazvučnih pregleda, a nabavka novog aparata unaprediće rad te službe jer je zamenjen stari aparat koji je bio u upotrebi nekoliko decenija.

Nov biohemijski aparat u labaratoriji lebanskog Doma zdravlja. (FOTO)

Po rečima direktora Trajkovića, dosadašnji biohemijski aparat koji je u funkciji, najverovatnije će biti prebačen u Zdravstvenoj stanici u Bošnjacu.

   

Inače, na objektu Dom zdravlja u toku su radovi, i to prvi put od osnivanja, na zameni dotrajale stolarije. Izvođač radova je „Jugogradnja DOO“ iz Beograda a vrednost radova je 15.386.524,54 dinara bez PDV-a. Rok za završetak radova je 90 dana, počevši od 16. avgusta 2017. godine.

(Lebanske Vesti)