Otvoren centar za hemodijalizu u Lebanu

Posle nekoliko godina gradnje, Odeljenje hemodijalize lebanskog Doma zdravlja danas je zvanično otvoreno. Odeljenje je opremljeno potpuno novim aparatima za dijalizu, a i medicinsko osoblje koje će raditi u centru dobilo je potrebne sertifikate.
Pacijenti oboleli od bubrežne isuficijencije sa teritorije opština Lebane, Bojnik i Medveđa od danas ne moraju da putuju do leskovačkog zdravstvenog centra kako bi se tamo dijalizirali već će to obavljati u centru za hemodijalizu pri Domu zdravlja u Lebanu, koje je danas pušteno u rad.

  

  

Centar je u prisustvu rukovodstva opštine Lebane predao na korišćenje Bojan Stević, državni sekretar u ministarstvu Državne uprave i lokalne samouprave.
Otvaranje jednog ovako značajnog objekta koji je izgrađen pri Domu zdravlja u Lebanu je od velikog značaja jer su bubrežni bolesnici dobili jedan savremeno opremljen centar, a i medicinsko osoblje je dobilo savremene aparate za dijalizu koji će im olakšati svakodnevni rad“ kazao je Stević nakon obilaska centra za Hemodijalizu u Lebanu.
Vršilac dužnosti lebanskog Doma zdravlja dr Vladan Stanojević izrazio je nadu da će ovaj centar pri Domu zdravlja u Lebanu posatati regionalni centar za opštine Lebane, Medveđa i Bojnik.
Centar je potpuno spreman za rad sa bubrežnim bolesnicima, medicinske sestre i dva lekara bili su na obuci i spremni smo za rad sa 18 pacijenata nedeljno. Na taj način ćemo rasteretiti Opštu bolnicu Leskovac, a pacijentima će mnogo lakše biti da dijalizu odrade u našem centru, a ne kao do sada da putuju u Leskovac“.
Stanojević je dodao da će u narednom periodu rukovodstvo ove zdravstvene ustanove pokušati da, kako je kazao, „ojača“ sve specijalističke službe u Domu zdravlja.

 

 

U odeljenju za hemodijalizu radiće 2 lekara i 6 medicinskih sestara, koji su inače i upošljenici Doma zdravlja.
Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja ovog centra.
Ovaj centar je od velikog značaja za sve pacijente iz Lebana, Bojnika i Medveđe kojima je potrebna hemodijlaiza i od danas smo im olakšali time što više neće morati na dijalizu u Leskovac već će to sve obavljati ovde“
Centar je potpuno opremljen najsavremenijom opremom i pacijenti će u jednom prijatnom ambijentu obaviti dijalizu istakao je Srđan Jović, predsednik SO Lebane.
„Meni je drago da je Lebane dobilo centar za hemodijalizu posle dugo godina gradnje i nadam se da će pacijenti u jednom prijatnom ambijentu dobiti svoju terapiju“ ističe Jović.

  

  

Inače Centar za Hemodijalizu je počeo da se gradi pre nekoliko godina i u njega je uloženo oko 35 milona dinara. Finansijer radova u najvećoj meri bilo je ministarstvo zdravlja koje je uložilo 10 miliona dinara,  lokalna samouprava je uložila 8,5 miliona dinara, EU PROGRES je učestvovao sa oko 5 miliona dinara, dok je firma Medikon iz Beograda dala ovom centru 6 aparata za dijalizu vrednosti oko 90.000 evra.